λεβαντα ανθη και μπουκαλι

Λεβάντα: 10 ευεργετικές χρήσεις στο σπίτι

Η λεβάντα είναι ένα από τα θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και περιλαμβάνεται στα πλέον διαδεδομένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Τις θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας είχαν ανακαλύψει στην αρχαιότητα ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης.
Στο σύγγραμμα του De Materia Medica, ο Διοσκουρίδης αναφέρει πως η λεβάντα ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους, τον πονόλαιμο, τη δυσπεψία, την περιποίηση πληγών και δερματικών παθήσεων.

Χρησιμοποιείται για την περιποίηση των τραυμάτων και μωλώπων, ως χαλαρωτικό σε μορφή αφεψήματος, ως αιθέριο έλαιο σε λουτρά, ποδόλουτρα και αποξηραμένη στο χώρο.
Επίσης, ως αντισπασμωδικό για το κρυολόγημα και την γρίπη, απαλλάξει από τον μετεωρισμό και τη δυσπεψία, ενώ καταπραΰνει από μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους.

Διαβάστε 10 από τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της λεβάντας μέσα στο σπίτι:

1. Λεβάντα για το άγχος, υπερένταση και κατάθλιψη
Λόγω των ηρεμιστικών της ιδιοτήτων, η λεβάντα χρησιμοποιείται για τη μείωση του άγχους, της υπερέντασης και για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ήπιας κατάθλιψης.
Ρίξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντα σε ένα μαντήλι. Κάντε εισπνοές κάθε φορά που αγχώνεστε.
Ως εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και ως κομπρέσα θα ανακουφιστείτε από τις ημικρανίες, την υπερένταση, την κούραση και το hangover.
Αρκεί να εισπνεύσουμε βαθιά 3-4 φορές το άρωμά της. Βοηθά, επίσης, στην αντιμετώπιση της μελαγχολία και ναυτίας.

Διαβάστε άλλους τρόπους χρήσης για να αντιμετωπίσετε το άγχος με λεβάντα

Αντιμετωπίστε την αϋπνία με το αιθέριο έλαιο λεβάντας
Αντιμετωπίστε την αϋπνία με το αιθέριο έλαιο λεβάντας

2. Λεβάντα για τον ύπνο
Βάλτε λίγη αποξηραμένη λεβάντα μέσα σε ένα κομμάτι τούλι και βάλτε το τούλι μέσα στο μαξιλάρι σας. Η μυρωδιά της λεβάντας θα σας κοιμίσει ευχάριστα.
Μελέτες δείχνουν ότι η μυρωδιά της λεβάντας αυξάνει τα βραδέα κύματα που είναι υπεύθυνα για το βαθύ ύπνο. Επομένως βοηθά σε περιπτώσεις ήπιας αϋπνίας.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία με λεβάντα

3. Για τον πονοκέφαλο και το βήχα
Μυρίστε λίγη λεβάντα αν πονάει το κεφάλι σας και μπορεί να δείτε τον πόνο να εξαφανίζεται.
Διαβάστε εδώ επιστημονική μελέτη για την δράση της λεβάντας στους πονοκεφάλους και ημικρανίες

Επίσης, δρα κατά του βήχα, άσθματος, κοκίτη, της γρίπης και λαρυγγίτιδας. Ανακουφίζει από μυϊκούς, νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους. Ανακουφίζει από ημικρανίες και ίλιγγο. Έχει αποχρεμπτική δράση δηλαδή ρυθμίζει τις εκκρίσεις των βρόγχων.
Επίσης, διαβάσαμε πως είναι αποτελεσματική στο στρεπτόκοκκο, τον πνευμονιόκοκκο, κατά της διφθερίτιδας, βρογχίτιδας, φυματίωσης και τον τύφο.
Διαβάστε εδώ για την χρήση της λεβάντας στο κρυολόγημα και βήχα

αιθεριο ελαιο λεβαντα
Βιολογικό αιθέριο έλαιο λεβάντα που καλλιεργείται στα χωράφια μας στη Λούβρη Κοζάνης

4. Για φουσκώματα και δυσπεψία
Το τσάι λεβάντας καταπραΰνει από το στομαχόπονο, καθώς περιέχει ένα είδος αντιοξειδωτικών που μειώνουν τα ποσοστά «κακών» βακτηριδίων στο στομάχι.
Διαβάσαμε πως βοηθά στην πέψη και δρα κατά του τυμπανισμού και της διάρροιας. Διώχνει τα αέρια στο έντερο και  σκοτώνει τα παράσιτα.

5. Ανακουφίζει από τη φαγούρα, τσιμπήματα, δερματικά προβλήματα
Το αιθέριο έλαιο λεβάντα έχει αντιερεθιστική δράση και χρησιμοποιείται στην επούλωση για τσιμπήματα και εγκαύματα. Επιταχύνει την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, ενώ συμβάλλει στη σταδιακή εξαφάνιση ουλών.
Για κοψίματα ρίξτε αιθέριο έλαιο λεβάντας πάνω στα κοψίματά σας για να σταματήσετε την αιμοραγία, να καθαρίσετε την πληγή και να σκοτώσετε τα βακτήρια.
Η αντιμικροβιακή της δράση θα σας βοηθήσει στην επούλωση μικρών πληγών, κοψιμάτων, γδαρσιμάτων, αλλά και τον «καθαρισμό» του δέρματος σε περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων και δερματοπαθειών.
Διαβάστε πως θα χρησιμοποιήσετε τη λεβάντα σαν φυσικό αντισηπτικό

Ευεργετική δράση έχει, επίσης, στα ούλα, συμβάλλει στην επούλωση πληγών και δρα καταπραϋντικά. Βοηθά στους μώλωπες και στα πρηξίματα. . Επίσης, χρησιμοποιείτε ως αντικουνουπικό.

6. Μειώνει την πιτυρίδα στα μαλλιά
Η λεβάντα βοηθά στην αντιμετώπιση της ενοχλητικής πιτυρίδας στα μαλλιά.
Βράστε λοιπόν λίγο νερό και ρίξτε μέσα φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας για περίπου 5- 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξε το στα μαλλιά σου και άφησε το για περίπου 10 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο λεβάντα.
Διαβάστε εδώ συνταγές με λεβάντα για τα μαλλιά

7. Έλαιο λεβάντας στο δέρμα
Το έλαιο λεβάντας έχει ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά.
Καταπραΰνει το δέρμα χάρη στις αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του. Έχει, στην ουσία, την ικανότητα να «πολεμά» βακτήρια και μύκητες που οδηγούν σε φλεγμονή της επιδερμίδας, ενώ καταπραΰνει την ακμή και τα σπυράκια. Δρα στα συρίγγια, στα χρόνια εκζέματα, σε ηλιακά εγκαύματα, σε δερματίτιδες, στην ψώρα, σε εξανθήματα, αλλά και στην αλωπεκία.

Διαβάστε εδώ τρόπους χρήσης της λέβάντας στην επιδερμίδα σας

λεβαντα ψειρες

8. Για να ηρεμήσει το μωρό σας και για τις ψείρες στα παιδιά
Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε 1 κ.σ. αποξηραμένη λεβάντα και 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Ανακατέψτε τα δύο υλικά και με λίγο βαμβάκι απλώστε το μείγμα στο μωρό σας. Κάντε του απαλό μασάζ και δείτε το να ηρεμεί και να κοιμάται σαν πουλάκι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιήστε το λαδάκι στο μωρό σας αφού πάρετε έγκριση από τον γιατρό σας.

Η λεβάντα αποτελεί και το φυσικό …όπλο των μανάδων για την καταπολέμηση των ψειρών από τα μαλλιά των παιδιών.

Διαβάστε εδώ πως θα καταπολεμήσετε τις ψείρες στα μαλλιά με λεβάντα

Λεβάντα: Ο "φύλακας" της Φύσης στις ντουλάπες σας
Λεβάντα: Ο “φύλακας” της Φύσης στις ντουλάπες σας


9. Αντιβακτηριακό καθαριστικό χαλιών και στις ντουλάπες για τους σκόρους
Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα και ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε τα δύο αυτά υλικά και απλώστε το μείγμα στο χαλί σας. Αφήστε το να δράσει για 10-20 λεπτά και έπειτα σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό το μείγμα θα κάνει το χαλί σας να μοσχομυρίσει.

Παράλληλα, είναι ο φυσικός εχθρός των σκόρων. Θα προστατέψει τα ρούχα μας, ενώ οι ντουλάπες μας θα μοσχομυρίσουν από το φυσικό άρωμα της λεβάντας. Τοποθετείστε πουγκιά με αποξηραμένη λεβάντα σε δρόγη ή λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη λεβάντα στα ρούχα

10. Αρωματικό χώρου
Φτιάξτε αρωματικό χώρου βράζοντας σε ένα κατσαρολάκι στο οποίο έχετε βάλει και νερό λίγη αποξηραμένη λεβάντα και μερικές φέτες λεμονιού. Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι σας.

Διαβάστε εδώ συνταγές για να αρωματίσετε το σπίτι σας με λεβάντα και άλλα αιθέρια έλαια βοτάνων

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο site μας για τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της λεβάντας, είναι για την ενημέρωση σας και δεν υποκαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε, συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας, πριν την χρήση.

levantashop.gr αιθεριο ελαιο, ανθονερο, αποξηραμενη λεβαντα
levantashop