Αρχείο ετικέτας λεβαντα αιθεριο ελαιο ιδιοτητες

ΛΕΒΑΝΤΑ: ΡΟΦΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ

Τα χαλαρωτικά συστατικά που περιέχει η λεβάντα μπορούν να σας χαλαρώσουν και να μειώσουν το άγχος και να σας βοηθήσουν να έχετε έναν ήσυχο ύπνο.

Εάν αντιμετωπίζεις αϋπνίες, το πιο συχνό αφέψημα είναι ένα ρόφημα με χαμομήλι.
Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις ένα ρόφημα λεβάντας το οποίο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να έχεις έναν ήσυχο ύπνο.
Τα συστατικά της λεβάντας θα επιδράσουν στο νευρικό σύστημα.

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως το αιθέριο έλαιο λεβάντα χρησιμοποιείται, επίσης, σε τεχνικές διαλογισμού αλλά και στην αρωματοθεραπεία.
Διαβάστε εδώ πως μπορείτε να χαλαρώσετε με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα

Σε αυτήν την ανάρτηση θα επικεντρωθούμε στην χρήση της λεβάντας ως ρόφημα.                                                              
Φτιάξτε ένα ρόφημα με άνθη λεβάντας, αντί να πιείτε ακόμα ένα καφέ ή αλκοόλ που θα χειροτερεύσουν τα νεύρα σας.

matsaki levanta
Ματσάκι με αποξηραμένη λεβάντα

Βράστε σε ένα λίτρο νερό 50 γραμμάρια αποξηραμένα άνθη λεβάντα και φτιάξτε ένα αφέψημα που θα σας καταπραΰνει τα νεύρα.
Εναλλακτικά βράστε νερό και ρίξτε μέσα ένα κουτάλι της σούπας, αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας. Αφήστε να δράσουν για 10 λεπτά.
Πιείτε μέχρι τρία φλιτζάνια λεβάντα μέσα σε μία ημέρα, εκ των οποίων το ένα λίγο πριν τον ύπνο.
Θα έχετε ήδη ηρεμήσει και θα έχετε έναν ήσυχο ύπνο.
Επίσης, ηρεμεί τα νεύρα, καταπραΰνει το στομάχι, ενώ σφίγγει τα ούλα.
Σύμφωνα με βοτανοθεραπευτές, η λεβάντα μπορεί να γίνει αφέψημα αν βράσετε νερό ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα άνθη για περίπου 10 λεπτά.

Μία δεύτερη συνταγή με ρόφημα για να καταπολεμήσετε το άγχος και την αϋπνία, είναι ένα αφέψημα με μείγμα βοτάνων.
Τρόπος παρασκευής
– Προσθέτεις 2 έως 4 κουταλιές της σούπας βρώμη, χαμομήλι, passion flower, μελισσόχορτο και λεβάντα σε ένα μεγάλο βάζο ή κανάτα.
– Γεμίζεις το βάζο με ζεστό νερό.
– Αφήνεις το μείγμα για επτά λεπτά και στη συνέχεια σερβίρεις σε ένα φλιτζάνι
.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε κατάχρηση στην ποσότητα λεβάντας και των άλλων βοτάνων.
Υπερβολική δόση μπορεί να αποδειχθεί τοξική.
Μην χρησιμοποιήσετε το ρόφημα αν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα συστατικά.  
                         

 Οι πληροφορίες που αναφέρονται στo site μας για τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της λεβάντας και των άλλων βοτάνων, είναι για την ενημέρωση σας και δεν υποκαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε, συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας, πριν την χρήση.     

αιθεριο ελαιο λεβαντα

Η ιστορια της λεβαντας

χωραφι με λεβαντα
Η λεβάντα, γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και χρήσεις από την αρχαιότητα, είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae). Το όνομα της λεβάντας «lavender» προέρχεται από την λατινική λέξη lavāre που σημαίνει πλένω, καθαρίζω.
Το φυτό είναι πολυετής θάμνος με ύψος από 40 έως 80 εκατοστά.
Αφθονεί σε ασβεστολιθικές πλαγιές, σε υψόμετρο από 400 έως 2.000 μέτρα.
Έχει απλούς βλαστούς χωρίς διακλαδώσεις, στενόμαυρα φύλλα γκρίζου χρώματος σε αντίθετη διάταξη και μικρά κυανά μωβ λουλούδια με δύο πλευρές, τα οποία ενώνονται σε ταξιανθία στάχεως.
Το φυτό περιέχει μια αρωματική ουσία ιδιαίτερα πλούσια σε οξικό λιναλίλιο και λιναλοόλη.
Όταν τρίψουμε το φυτό και κυρίως τα άνθη, αναδίδει ένα υπέροχο άρωμα.
Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα (Lavandula) που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη από τα Κανάρια Νησιά, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες.

Η λεβάντα χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Χάρη στις αναρίθμητες θεραπευτικές της ιδιότητες κατατάσσεται ανάμεσα στα 20 πιο δημοφιλή βότανα και δίκαια την χαρακτηρίζουν ως “Μωβ Χρυσάφι”.

Στην Μεσοποταμία, το σημερινό Ιράκ, λέγεται πως όταν ο πολιτισμός τους άρχισε να ξεκινάει, η λεβάντα ήταν τοπικό φυτό της περιοχής. Οι πρώτοι που την χρησιμοποίησαν ήταν οι Άραβες.

Κατά την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα στην ταρίχευση, στα καλλυντικά προϊόντα -έλαια για μασάζ και αρωματικές αλοιφές- αλλά και στα γιατρικά της εποχής. Οι αρχαίοι Λίβυοι, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν το νερό των λουτρών τους.

Οι Ρωμαίοι έβαζαν αιθέριο έλαιο λεβάντας στα μαλλιά τους για να διώχνουν τις ψείρες. Επίσης, τοποθετούσαν άνθη λεβάντας στα σκαλίσματα των κρεβατιών για απομακρύνουν τους κοριούς.

Οι ιαματικές ιδιότητες της λεβάντας ήταν γνωστές, στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρονται στον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, γνωστοί γιατροί της εποχής.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τη λεβάντα νάρδο, από την πόλη Νάρδα της Συρίας και τη χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό τον λουτρών τους αλλά και για τον καλλωπισμό του δέρματος.
Οι Έλληνες ανακάλυψαν νωρίς ότι, αν τα άνθη της λεβάντας συνθλιβούν και καούν, τότε ο καπνός που απελευθερώνεται είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός.
Σύμφωνα με αναφορές, η λεβάντα φαίνεται να εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας γύρω στο 600 π.Χ. Στην Αγγλία και στις ΗΠΑ πήγε τον 16ο και 17ο αιώνα.

Ιδιαίτερες αναφορές για τη λεβάντα υπάρχουν ακόμα και στον Χριστιανισμό.

Διαβάστε εδώ τις αναφορές για τη λεβάντα τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη.

Θεραπευτικές ιδιότητες

lebanta-louvriΤο αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα άνθη της λεβάντας, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στη θεραπεία νευρασθενειών.
Επίσης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι αντιβακτηριδιακό και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Το χρησιμοποιούμε στις πληγές, τα εγκαύματα, τα τσιμπήματα των εντόμων και για την αντιμετώπιση του κνησμού.
Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό.
Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται από τον Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και τον Γαληνό.
Υπάρχουν δύο είδη λεβάντας που είναι ευρέως γνωστά. Η λεβάντα η στοιχάδα που φυτρώνει στα πεδινά πετρώδη μέρη και η λεβάντα σταχύς που φυτρώνει σε τόπους πετρώδεις.
Από τα δύο αυτά είδη και περισσότερο από το δεύτερο, γίνεται απόσταξη για να παραχθεί αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρωματικών λοσιόν και σαπουνιών.Είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο τόσο στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία όσο και την φαρμακοποιία.
Τα άνθη του τοποθετούνται στις ντουλάπες, αρωματίζοντας και διώχνοντας το σκόρο. Επίσης, ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.
Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, αφού δρα ως χαλαρωτικό. Βοηθά στην πέψη. Καταπολεμά τους κολικούς, το φούσκωμα και το μετεωρισμό.
Καταπολεμά τις αϋπνίες και το στρες, τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.
Όπως διαβάσαμε στο βιβλίο Petite Larousse, ως αντισηπτικό η λεβάντα δρα στις βρογχικές εκκρίσεις. Αν εφαρμοστεί εξωτερικά στους βρόγχους, είναι αποτελεσματική στην πνευμονική συμφόρηση ή την πνευμονία.
Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Επίσης, μπορεί να ανακουφίσει εν μέρει τους ρευματισμούς και τους πόνους.

Είδη λεβάντας

Μερικά από τα πιο γνωστά είδη λεβάντας είναι τα ακόλουθα:
  • Λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia)

Αυτό το είδος δίνει την καλύτερη ποιότητα αιθερίου ελαίου λεβάντας με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.

  • Λεβάντα η πλατύφυλλος (Lavandula latifolia)
  • Λεβάντα η εριώδης (Lavandula lanata)
  • Λεβάντα η οδοντωτή (Lavandula dentata)
  • Λεβάντα η πολυσχιδής (Lavandula multifida)
  • Λεβάντα η στοιχάς (Lavandula stoechas)
  • Λεβάντα η στρογγυλόφυλλος (Lavandula rotundifolia)
  • Λεβάντα η θαλερή (Lavandula viridis)
  • Λεβάντα η πτερωτή (Lavandula pinnata)
  • Λεβάντα η κανάριος (Lavandula canariensis)

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φτιάχτηκε ένα τρίτο είδος λεβάντας. Η λεγόμενη Lavandin που είναι διασταύρωση της λεβάντας των Γαλλικών βουνών και της ισπανικής “Lavandula latifolia”. Πρόκειται για τη λεβαντίνη έχει μεγάλη ανθοφορία και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πεδιάδες, όπως βλέπουμε στη Γαλλία.

Όμως το αιθέριο έλαιο της είναι δεύτερης ποιότητας και δεν διαθέτει εκείνα τα χημικά συστατικά που έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της φυσικής λεβάντας, της Lavandula Angustifolia που αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα…

Αγοράστε προϊόντα βιολογικής λεβάντας που καλλιεργείται στη Λούβρη Κοζάνης από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα levantashop.gr

levantashop.gr αιθεριο ελαιο, ανθονερο, αποξηραμενη λεβαντα


Μάσκα ομορφιάς και πίλινγκ

Μάσκα ομορφιάς με λεβάντα
Διαπιστώστε τις αναπλαστικές ιδιότητες της λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ιδανικό για όλους τους τύπου δέρματος και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μάσκα προσώπου και πίλινγκ (peeling).
Διαβάστε μια συνταγή που βρήκαμε στο διαδίκτυο, με υλικά δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο κουάκερ, αμυγδαλέλαιο και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Ρίξτε τόσο αμυγδαλέλαιο στο κουάκερ, όσο να γίνει μία αλοιφή, στη συνέχεια προσθέστε αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Απλώστε σε καθαρό πρόσωπο και αφήστε το για 10-15 λεπτά.

Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό και μετά με κρύο.

Μάσκα προσώπου με λεβάντα

Μία ακόμα συνταγή αφορά μάσκα προσώπου.
Θα χρειαστείτε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, ένα κρόκο αυγού, ένα κουταλάκι κορν φλάουερ και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Αναμείξτε τα υλικά.
Απλώστε τη μάσκα σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με νερό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μάσκα προσώπου με αιθέριο έλαιο λεβάντα και άργιλο.

Αναμίξτε μια κουταλιά σκόνη αργίλου, ανθόνερο λεβάντας ή έλαιο βάσης (αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα) με τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Αφήστε το λίγα λεπτά μέχρι να στεγνώσει και ξεβγάλτε με νερό.
Επαναλάβετε μέχρι τρεις φορές φορές την εβδομάδα.

Μάσκα για ξηρό δέρμα

Η συνταγή αυτή αφορά τις κυρίες πάνω από 40 ετών με αφυδατωμένο δέρμα.

Υλικά: Τρεις κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο, μία ή δύο κουταλιές της σούπας καολίνη (άσπρος άργιλος), μισή ώριμη μπανάνα λιωμένη, ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι jojoba, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, μισό κουταλάκι του γλυκου γύρη σε σκόνη (προαιρετικά), δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο, δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα.

Τρόπος χρήσης: Ανακατεύουμε σε μίξερ το λάδι αβοκάντο και τον άσπρο άργιλος. Προσθέτουμε στο μείγμα τη λιωμένη μπανάνα και μετά το λάδι jojoba, το μέλι, τη γύρη και τα αιθέρια έλαια. Απλώνουμε στο λαιμό, στο πρόσωπο και στο ντεκολτέ. Αφήνουμε να δράσει για 20-25 λεπτά. Ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και απλώνουμε ενυδατική κρέμα.

Ενυδατική κρέμα προσώπου

Συνταγή για κρέμα σώματος με λεβάντα

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ενυδατική κρέμα προσώπου με αιθέριο έλαιο λεβάντα.

Στη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε:

  • Μισή κούπα λάδι καρύδας
  • Μία κουταλιά της σούπας βιταμίνη Ε σε υγρή μορφή που μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο
  • 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Τρόπος χρήσης: Ζέστανετε σε μπεν-μαρί το λάδι καρύδας. Πρόσθεστε την βιταμίνη Ε και ενώ ανακατεύετε το μείγμα ρίχνετε τις 12 σταγόνες λεβάντας. Όταν το μείγμα πήξει καλά, η κρέμα είναι έτοιμη.

Σύμφωνα με αναφορές στο διαδίκτυο, η ενυδατική αυτή κρέμα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα χρόνο σε γυάλινο δοχείο.

Λάδι για τις ραγάδες

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε σπιτική συνταγή για τις ραγάδες.

Υλικά: 10 ml λάδι jojoba, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μανταρίνι και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι.

Τρόπος χρήσης: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε επαλείψεις.

Προσοχή: Μην το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Διαβάστε εδώ τους τρόπους ασφαλούς χρήσης των αιθέριων ελαίων.

Λεβάντα για την ακμή

Επίσης, μπορείτε να βάλετε απευθείας στο δέρμα μια σταγόνα αιθέριο έλαιο για να αντιμετωπίσετε την ακμή ή σπυράκια.

Γράψτε μας όσοι και όσες δοκιμάσατε τις συνταγές για μάσκα προσώπου. Πείτε μας εντυπώσεις και γράψτε μας τις δικές σας συνταγές με αιθέριο έλαιο λεβάντας που θέλετε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του σάιτ, στέλνοντας μας μέιλ στο contact@lavenderoil.gr

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στo site μας για τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας, είναι για την ενημέρωση σας και δεν υποκαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε, συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας, πριν την χρήση.

Beauty Mask and peeling with lavender!

The lavender essential oil is ideal for all skin type.
These beneficial properties may be used to mask and peeling.
Read a recipe found on the internet, with materials two tablespoons crushed oatmeal, almond oil and 5 drops of lavender essential oil.
Take both the almond porridge, as to become an ointment, then add lavender essential oil. Apply to clean face and leave for 10-15 minutes. Rinse with lukewarm water and then with cold.

The information is stated on our site for its beneficial properties and uses of lavender essential oil is for your information and not a substitute for medical science. For any health problems, consult your doctor before use.